Labels

Sunday, September 15, 2013

Jaga Jodoh Orang Lain

Assalammualaikum..sekarang sibuk buat countdown untuk SPM...sedikit peringatan buat diri dan rakan-rakan..post kali nie sekadar berkongsi..sebab..lepas nie saya dah habis tingkatan 5..dah ada terdengar perancangan kawan-kawan dan diri sendiri(mungkin) untuk berumahtangga,...wahaha..sarkastik kan..
Ok..kebanyakkan dari kita mesti nak jodoh yang baik kan?..baik lelaki mahupun perempuan..semua nak yang baik..yang bezanya..macam mana korang nilai perkataan 'baik' tu..
Cikgu Nazrin a.k.a kaunselor di SMSSI berkongsi dengan saya.."Kalau kita nak jodoh kita yang baik,kita kenalah jaga jodoh orang lain"
Maksudnya..sementara kita belum berjumpa dengan jodoh masing...kita kenalah jaga perhubungan kita dengan berlainan gender yang lain..sebab mungkin kawan kita tu jodoh kita..atau mungkin jodoh orang lain..
Kalau kita nak jodoh kita jenis orang yang baik(agama),,kita pun jagalah batas(agama) kita dengan orang lain..mudah-mudahan orang lain fikir yang sama macam kita..dan jaga batas pergaulan dengan jodoh kita..Indahkan Islam..
Contoh situasi kalau korang tak faham
Zaid suka pada Solehah.Kelas diorang sebelah-sebelah je..tapi disebabkan Solehah nie baik + pandai (dan segala sifat yang boleh korang pilih sendiri)..dia ramai peminat..salah satunya Syafiq(peminat Solehah jugak)...Syafiq pula suka pada Nabilah..kawan baiknya Zaid...dah macam adik beradik dah Zaid dengan Nabilah nie..
Tapi Zaid tetap menjaga batas dia dengan Nabilah(Jodoh Syafiq)..dengan harapan..kalau ada orang lain yang suka dekat Solehah akan menjaga batas hubungan dengan Solehah..
Takdir itu kuasa Allah..dalam cerita nie..Jodoh Syafiq adalah Nabilah..kawan baik Zaid...Jodoh Zaid pula mungkin Solehah mungkin orang lain..yang penting dia dah jaga jodoh orang lain dengan harapan jodoh dia pun dijaga sedemikian rupa...
Cerita ini rekaan semata-mata..kena percaya tapi korang tukarlah nama tu dengan nama-nama yang korang kenal

Kalau korang tak faham..nasib laa....
Jadi kesimpulannya 'NAK JODOH BAIK,JAGA JODOH ORANG LAIN'
Allah berfirman : "Perempuan yang jahat untuk lelaki yang jahat dan lelaki yang jahat untuk perempuan yang jahat,perempuan yang baik untuk lelaki yang baik dan lelaki yang baik untuk perempuan yang baik." (An-Nur :26)


 


No comments:

Post a Comment